Installatiebeschrijving

De installatie is opgebouwd volgens het RIMS-principe. Zie de fotogalerij om een indruk van de installatie te krijgen.

RIMS staat voor Recirculating Infusion Mash System, oftewel Rondpompend Infusie Maisch Systeem. De basis van dit syteem komt uit de USA en is o.a. bedoeld om op eenvoudige manier bieren beter reproduceerbaar te maken. Dit wordt bereikt door een buiten de maischketel opgestelde verwarming waardoor  wort wordt gepompt en weer terugstroomt in de maischketel. Onze RIMS wordt elektrisch verwarmd. Het wort stroomt door een RVS-spiraal die in het verwarmingsysteem is geplaatst. De installatie is goed te automatiseren maar wij waren al blij met de pomp die veel werk uit handen neemt. Verder automatiseren kan altijd later nog.
Een eigenschap van een RIMS is dat niet de complete maisch wordt rondgepompt en verwarmd, maar alleen het brouwwater, dat gedurende het proces wort wordt. Dit vereist een specifieke methode om in te maischen en de RIMS op te starten. De verwarming moet bij voorkeur voldoende vermogen hebben om de maischstappen met een verhoging van ca. 1°C per minuut uit te kunnen voeren en op een of andere manier regelbaar te zijn. Ook hebben we een filter en een uitlaatsproeier nodig. Als filter gebruiken we een raamwerk van koperen pijpen waarin zaagsnedes tot halverwege de pijp zijn gebracht. Als uitlaat gebruiken we een koperen pijp om de verwarmde wort zachtjes in de maischketel te laten terugstromen. Met de aangebrachte kranen kan aan het einde van het maischproces m.b.v. de RIMS pomp de wort direct naar de kookketel worden gepompt. We hoeven de wort niet meer te 'klaren' omdat gedurende het RIMS proces het graanbed zich zet en de kleinere deeltjes reeds gefilterd worden. Er zijn voordelen aan een RIMS, maar ook nadelen.

Voorbeeld van een RIMS


Wat zijn de voordelen van een RIMS?
De eerste reactie van veel mensen op een RIMS is dat het complex is. Echter, in werkelijkheid is het meest gecompliceerde deel wel het bouwen ervan. En als je de geautomatiseerde elektronica overslaat of koopt (geheel of gedeeltelijk geassembleerd), is de constructie ook niet zo moeilijk. Eenmaal gebouwd is het maischproces simpel en biedt verscheidene voordelen:
1. Sneller, efficiëntere omzetting door snellere enzymreacties;
2. Meer gelijkmatige en gecontroleerde warmte verdeling (mits goed geroerd);
3. Verbeterde wort helderheid;
4. Tijdbesparing met name omdat geen extra filtertijd nodig is;
5.Verbeterd beheer en reproduceerbaarheid.
6. Nauwkeurige besturing van de maisch temperatuur.
7. Complexe maischtechnieken kunnen eenvoudiger geďmplementeerd worden.

Wat zijn de nadelen van een RIMS?
Het zou niet eerlijk zijn alleen de voordelen van een RIMS te noemen, er zijn ook enkele nadelen:
1. De kosten zijn hoger door aanschaf van metaalwaren, slangen etc. Onze installatie heeft ongeveer €1200 gekost, niet meegerekend uiteraard de vele uren werk ……. ;
2.De RIMS-installatie heeft een relatief groot ruimtebeslag;
3. Hot Side Aeration (HSA) oftewel Oxydatie van hete Wort. Te beperken door luchtaanzuiging en turbulentie zo veel mogelijk te vermijden.

Bovenstaande is gedeeltelijk afgeleid van een artikel van amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat (juni 2001)